Wyszukiwanie
Wyszukiwanie wg. zadanych kryteriów wyszukiwania
Wynik szukania produktów według zadanych kryteriów
SFD MAŚLAN SODU FORTE to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci tabletek, stanowiących źródło kwasu masłowego, który jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit.
Dwie tabletki stanowiące porcję dzienną zapewniają dawkę 480 mg kwasu masłowego o działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wartość odżywcza: | 2 kapsułki / tabletki (1 porcja) |
---|---|
Wartość energetyczna | 29,308 kJ / 7 kcal |
Tłuszcz | 0,8 g |
- w tym nasycone | 0,8 g |
Węlowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,24 g |
Maślan sodu | 600 mg |
- w tym kwas masłowy | 480 mg |
*Ze względu na ograniczenia wynikające z przepisów regulujących suplementy diety, z przykrością informujemy, że nie jesteśmy w stanie udzielić pełnych szczegółów na temat właściwości niektórych składników. Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnych stron internetowych i dowiedzieć się więcej na temat działania składników, formuł, witamin i minerałów.

Składniki aktywne produktu:
- łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata),
- inulina z cykorii (Cichorium intybus),
- ekstrakt z kwiatu rumianku (Matricaria chamomilla L.),
- bakteria z rodzaju Bacillus coagulans.
Szczegółowe informacje w ulotce z załącznika.
Microencapsulated Sodium Butyrate
Mikrokapsułki dojelitowe
Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera dodatków tj stearynianu magnezu czy barwników.


Składniki:
1 kapsułka 2 kapsułki (porcja dzienna)
Maślan sodu w tym kwas masłowy 550 mg 170 mg 1100 mg 340 mg
Składniki: sól sodowa kwasu masłowego (maślan sodu) w postaci mikrokapsułek dojelitowych, otoczka mikrokapsułek (kwas stearynowy roślinny), otoczka kapsułki vege (hydroksypropylometyloceluloza).
Sposób spożycia: 1 kapsułka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Zawartość opakowania: 100 kapsułek dojelitowych
Właściwości:
Maślan Sodu (kwas masłowy) jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Zastosowanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego i pozwala na dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego. Mikrokapsułka przechodzi z treścią pokarmową do jelita cienkiego i dalej do grubego, gdzie uwalniane są kolejne ilości maślanu sodu. Skład mikrokapsułki jest tak dobrany, aby proces uwalniania maślanu sodu odbywał się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Maślan sodu marki Aliness jako jedyny produkt na rynku do procesu otoczkowania substancji czynnej używa kwasu stearynowego, a nie utwardzonego oleju palmowego. Kwas stearynowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który ze względu na swoją specyfikę nie może być już poddany reakcji uwodornienia/utwardzenia, gdyż jest kwasem nasyconym.
Kwas stearynowy otoczki jest pochodzenia roślinnego i jest całkowicie naturalny.
Producent:
MedicaLine

Ostrowiec 150
05-480 Karczew
Nanga WIĄZ CZERWONY kora cięta/mielona 50g
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.
Właściwości prozdrowotne:
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.
Składniki:
Kora wiązu czerwonego 100%.Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej .Produkt najwyższej jakości!Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) kory zalać szklanką wrzącej wody.Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Chiny
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Producent:Nanga
Naturalne wsparcie jelit i przewodu pokarmowego
Wsparcie dla komórek tworzących wyściółkę jelit
Przeciwdziałanie wzdęciom
Pomoc w utrzymaniu zrównoważonej mikroflory jelitowej
JAK DZIAŁAJĄ JELITA?
Jelita są częścią naszego układu pokarmowego i dzień w dzień wykonują ważną pracę, polegającą na trawieniu żywności, wchłanianiu składników odżywczych do naszego krwiobiegu, a następnie przetwarzaniu i wydalaniu odpadów, których organizm nie może wykorzystać.
Układ trawienny działa poprzez przepychanie pokarmu przez jelita, co zwykle zajmuje od 24 do 72 godzin. Skurcze mięśni przenoszą pokarm przez różne odcinki jelit. Sekcje te oddzielone są pasmami mięśni, które działają jak zastawki.
Przejście pokarmu z jednego obszaru jelita do drugiego jest skoordynowane, dzięki czemu pokarm pozostaje w określonym obszarze wystarczająco długo, by jelito mogło wykonać określoną pracę – wchłonąć płyny i składniki odżywcze lub przetworzyć i wydalić odpady.
ZDROWE JELITA I FLORA JELITOWA
Niezwykła złożoność jelit i ich znaczenie dla naszego ogólnego stanu zdrowia to temat coraz częstszych badań w środowisku medycznym. Wiele z nich w ciągu dwóch ostatnich dekad wykazało powiązania między zdrowiem jelit, a m.in. układem odpornościowym, nastrojem, czy zdrowiem psychicznym.
Termin „flora jelitowa” odnosi się w szczególności do mikroorganizmów żyjących w jelitach. W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się od 300 do 500 różnych gatunków bakterii. Podczas gdy niektóre mikroorganizmy są szkodliwe dla naszego zdrowia, wiele z nich jest niezwykle pożytecznych, a nawet niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania.
Zdrowe jelito zawiera bakterie i komórki odpornościowe, które odpierają czynniki zakaźne, takie jak obce bakterie, wirusy i grzyby. Zdrowe jelita komunikują się również z mózgiem za pośrednictwem nerwów i hormonów, co pomaga w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.
KIEDY UWAŻAĆ NA JELITA?
Wiele aspektów współczesnego życia, takich jak wysoki poziom stresu, zbyt mało snu, spożywanie przetworzonej i bogatej w cukier żywności oraz przyjmowanie antybiotyków, może mieć niekorzystny wpływ na cały układ pokarmowy i florę jelitową. To z kolei może negatywnie wpływać na inne aspekty naszego zdrowia, takie jak mózg, serce, układ odpornościowy, skóra, waga, poziom hormonów, zdolność wchłaniania składników odżywczych itp.
8 NATURALNYCH SKŁADNIKÓW DLA ZRÓWNOWAŻONEJ PRACY JELIT
Nagietek lekarski: jest jednoroczną rośliną ozdobną, której właściwości wykorzystywane są od wieków w tradycjach ludowych. Działa on przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie, a także wspomaga funkcjonowanie wątroby i minimalizuje dyskomfort trawienny.
Bakterie probiotyczne: pomagają nam w utrzymaniu zrównoważonej mikroflory jelitowej. Preparaty zawierające tzw. "przyjazne" bakterie skutecznie wpływają na prawidłowe działanie wielu funkcji organizmu. Bacillus coagulans to gatunek kwasolubnych bakterii, zdolnych do wytwarzania kwasu mlekowego L(+), który jest całkowicie metabolizowany do glikogenu.
Cynk: wspiera całą gamę funkcji w organizmie człowieka, m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych i węglowodanów, a także syntezie białka. Oprócz tego cynk wpływa na układ odpornościowy, równowagę kwasowo-zasadową oraz zdrowie kości, skóry, włosów i paznokci.
L-glutamina: jest aminokwasem, czyli należy do grupy cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Ich głównym celem jest budowanie nowych białek. Białka mają kluczowe znaczenie dla narządów. Pełnią również inne role, takie jak transport substancji we krwi oraz zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Glutamina jest również ważną cząsteczką wykorzystywaną przez układ odpornościowy i jelita.
Maślan sodu: to inaczej kwas masłowy. Jest on kwasem tłuszczowym, który powstaje, gdy bakterie w jelitach rozkładają błonnik pokarmowy. Maślan jest głównym źródłem energii dla kolonocytów, komórek tworzących wyściółkę jelita.
Kadzidłowiec indyjski: od setek lat używany jest w zielarstwie i produkcji kadzideł w krajach Afryki i Azji. Chroni i działa łagodząco na przewód pokarmowy, a także pomaga utrzymać zdrową wyściółkę jelita.
Koper włoski: jest warzywem o barwie biało-zielonej i wyglądzie podobnym do cebuli, z zielonymi łodygami i liśćmi. Działa on łagodząco na jelita, przeciwdziałając wzdęciom dzięki działaniu wiatropędnemu.
Kurkuma: wywodzi się z Indii i pobliskich rejonów Azji Południowej. Tam też jest uprawiana od tysięcy lat. Jej wpływ na ludzki organizm jest dobrze udokumentowany, w szczególności jeśli chodzi o zdrowie trawienne. Wspomaga ona funkcjonowanie wątroby, trawienie tłuszczów, stymuluje wydzielanie soków trawiennych, a także działa przeciwzapalnie.
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
- Marka: Panaseus®
- GTIN: 5904194061722
Składnik aktywny | 1 kapsułka | %RWS* |
Mikrokapsułkowany maślan sodu | 25 mg | - |
Kadzidłowiec indyjski – ekstrakt w tym kwasy bosweliowe (65%) | 50 mg 32,5 mg | - - |
Koper włoski – ekstrakt 10:1 | 70 mg | - |
Kurkuma Curcumin C3 Complex - ekstrakt w tym kurkuminoidy (95%) z czego kurkumina (80%) | 30 mg 28,5 mg 21 mg | - - - |
Nagietek lekarski – ekstrakt 10:1 | 50 mg | - |
Bakterie probiotyczne Bacillus coagulans (LactoSpore®) | 300 mln | - |
Pikolinian cynku w tym cynk 20% | 50 mg 10 mg | - 100% |
L-glutamina | 80 mg | - |
*RWS - referencyjna wartość spożycia
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułki raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po pierwszym posiłku.
- 1