Jelita
Zestaw ziół wg. oryginalnego przepisu O.Andrzeja Czesława Klimuszko
Zapalenie wrzodziejące jelita grubego
1.Rd.Archangelicae Korzeń arcydzięgla
2.Rd.Althaeae korzeń prawoślazu
3.Rd.Valerianae korzen kozłka
4.Fol.Farfarae liść podbiału
5.Flos Lavandulae kwiat lawendy
6.Lichen Islanducus porost islandzki
7.Cort.Frangulae kora kruszyny
8.Rhiz.Agropyri kłącze perzu
9.Infl.Crataegi kwiatostan głogu
Każde zioło w ilości 50g (w osobnym, oryginalnym opakowaniu).
Opis sposobu przygotowania i stosowania jest dołączony do każdego zestawu.
Skład:
α-amylaza (pochodzenie: Aspergillus oryzae) 3600 U*
proteaza (pochodzenie: Bacillus subtilis) 900 U*
celulaza (pochodzenie: Trichoderma longibrachiatum) 165 U*
laktaza (pochodzenie: Aspergillus oryzae) 600 U*
lipaza (pochodzenie: Rhizopus oryzae) 30 U*

*U - jednostka aktywności enzymów
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody rano, w trakcie posiłku.
Składniki: substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, Enzymy trawienne (DigeZyme®). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegeteriańskie).
Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa. Wyprodukowano w UE. DigeZyme® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Sabinsa Corporation. Masa netto: 23,7 g.
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-13485/KC/19
Błonnik Oczyszczający, Witalny, Pokarmowy
80% Babki Płesznik oraz 20% Łuski Babki Jajowatej
Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Intenson/Vitafarm
SFD MAŚLAN SODU FORTE to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci tabletek, stanowiących źródło kwasu masłowego, który jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit.
Dwie tabletki stanowiące porcję dzienną zapewniają dawkę 480 mg kwasu masłowego o działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego.
Wartość odżywcza: | 2 kapsułki / tabletki (1 porcja) |
---|---|
Wartość energetyczna | 29,308 kJ / 7 kcal |
Tłuszcz | 0,8 g |
- w tym nasycone | 0,8 g |
Węlowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,24 g |
Maślan sodu | 600 mg |
- w tym kwas masłowy | 480 mg |
*Ze względu na ograniczenia wynikające z przepisów regulujących suplementy diety, z przykrością informujemy, że nie jesteśmy w stanie udzielić pełnych szczegółów na temat właściwości niektórych składników. Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnych stron internetowych i dowiedzieć się więcej na temat działania składników, formuł, witamin i minerałów.

Składniki aktywne produktu:
- łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata),
- inulina z cykorii (Cichorium intybus),
- ekstrakt z kwiatu rumianku (Matricaria chamomilla L.),
- bakteria z rodzaju Bacillus coagulans.
Szczegółowe informacje w ulotce z załącznika.
Microencapsulated Sodium Butyrate
Mikrokapsułki dojelitowe
Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera dodatków tj stearynianu magnezu czy barwników.


Składniki:
1 kapsułka 2 kapsułki (porcja dzienna)
Maślan sodu w tym kwas masłowy 550 mg 170 mg 1100 mg 340 mg
Składniki: sól sodowa kwasu masłowego (maślan sodu) w postaci mikrokapsułek dojelitowych, otoczka mikrokapsułek (kwas stearynowy roślinny), otoczka kapsułki vege (hydroksypropylometyloceluloza).
Sposób spożycia: 1 kapsułka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Zawartość opakowania: 100 kapsułek dojelitowych
Właściwości:
Maślan Sodu (kwas masłowy) jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Zastosowanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego i pozwala na dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego. Mikrokapsułka przechodzi z treścią pokarmową do jelita cienkiego i dalej do grubego, gdzie uwalniane są kolejne ilości maślanu sodu. Skład mikrokapsułki jest tak dobrany, aby proces uwalniania maślanu sodu odbywał się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Maślan sodu marki Aliness jako jedyny produkt na rynku do procesu otoczkowania substancji czynnej używa kwasu stearynowego, a nie utwardzonego oleju palmowego. Kwas stearynowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który ze względu na swoją specyfikę nie może być już poddany reakcji uwodornienia/utwardzenia, gdyż jest kwasem nasyconym.
Kwas stearynowy otoczki jest pochodzenia roślinnego i jest całkowicie naturalny.
Producent:
MedicaLine

Ostrowiec 150
05-480 Karczew
Lactospore ® jest jednym z klinicznie potwierdzonym i przebadanym preparatem probiotycznym z Sabinsa zawierający kwas mlekowy L (+) wytwarzany z preparatu bakterii z Bacillus coagulans , MTCC 5856 (wcześniej znany jako Sporogenes Lactobacillus ).
Zawiera:
60 miliardów żywych kultur bakterii
Zapobiega infekcjom układu moczowego
Wspomaga trawienie
Łagodzi nietolerancję laktozy
Wspomaga w leczeniu biegunek
Wskazany w antybiotykoterapii
Wspiera układ immunologiczny.
Wystarcza na 60 dni!
Skład Probiotyku Ultimate:

Sposób spożyciaL : 1 kapsułka dziennie, przyjmować można w trakcie posiłku. Popić wodą.
Stosować 1 kapsułkę dwa razy dziennie (najlepiej podczas posiłku), popijając wodą. Nie przekraczać dwóch porcji dziennie (2 kapsułki).
Suplement diety. Produkt przeznaczony dla osób powyżej 18 roku życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zbilansowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Może zawierać mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne. Po użyciu opakowanie należy zawsze zamykać.
Najlepiej spożyć przed końcem / nr partii: na spodzie opakowania. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

LactoSpore®, BioPerine®, LactoWise®, DigeZyme® są zastrzeżonymi znakami towarowymi firmy Sabinsa.
WYJĄTKOWA SERIA HEALTH & CARE
WYSOKIEJ JAKOŚCI FORMUŁA PROBIOTYCZNA
ZAWIERA KOMPLEKS ENZYMÓW I SZCZEPÓW BAKTERII: DIGEZYME®, LACTOSPORE® I LACTOWISE®
TYP ALPHA - POTWIERDZONA BADANIAMI SKUTECZNOŚĆ DZIAŁANIA BRANDOWYCH SKŁADNIKÓW
ODPOWIEDNI DLA WEGAN
ALLNUTRITION HEALTH & CARE DIGESTIVE PRO to produkt z serii Health & Care, wyróżniającej się najwyższą jakością składników, które współdziałają, tworząc potężną formułę probiotyczną. Ten wyjątkowy preparat zawiera brandowe formuły DigeZyme®, LactoSpore® i LactoWise® - kompleks enzymów trawiennych i szczepów bakterii. Dla maksymalnej skuteczności produkt został wzbogacony o BioPerine®.
HEALTH & CARE NOWA JAKOŚĆ SUPLEMENTÓW
Linia vege suplementów Health & Care wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, ale także perfekcyjnie dobranymi składnikami, działającymi ze sobą w doskonałej harmonii.
To, co czyni Health & Care wyjątkowym, to nie tylko pojedyncze składniki, ale ich synergistyczne połączenie. Produkt posiada oznaczenie “TYPE ALPHA” - tym znakiem oznaczone są suplementy diety oparte na opatentowanych, brandowych składnikach, które mają potwierdzoną badaniami skuteczność działania.
HARMONIJNE POŁĄCZENIE WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW
“Probiotyki to żywe bakterie wyścielające przewód pokarmowy, często nazywane bakteriami „dobrymi” lub „pomocnymi” ze względu na ich ogólną rolę wspomagającą, pomagającą w przywracaniu składu mikrobiomu jelitowego – poprzez tworzenie idealnego środowiska i wprowadzanie korzystnych funkcji(...)”
DigeZyme® to kompleks zawierający pięć enzymów trawiennych, a mianowicie: amylazę, celulazę, lipazę, laktazę i proteazę. Wydzielane są naturalnie w układzie pokarmowym przez gruczoły trawienne i choć każdy narząd odpowiada za inny enzym, poszczególne związki wzajemnie się uzupełniają.
LactoWise® to zastrzeżona kompozycja zawierająca składnik probiotyczny i prebiotix.
Lactospore® to gram-dodatnia bakteria w kształcie pałeczki, stabilna w temperaturze pokojowej, tworząca przetrwalniki, wytwarzająca wyłącznie pożądany kwas L (+) mlekowy.
BioPerine® to opatentowany standaryzowany ekstrakt otrzymywany z pieprzu czarnego, zawierający nie mniej niż 95% piperyny. Klinicznie sprawdzony środek zwiększający biodostępność składników odżywczych [1].
Przekonaj się o potędze synergii zawartej w HEALTH & CARE DIGESTIVE PRO!
Składniki aktywne
Porcja | 2 kapsułki VEGE | |
Ilość porcji w opakowaniu | 30 | |
Opakowanie | 60 kapsułek VEGE | |
SKŁADNIKI | Digestive Pro | |
Zawartość jednej porcji | zaw: | |
DigeZyme® | 400 mg | |
Betaina | 400 mg | |
LactoSpore® | 200 mg | |
(w tym Bacillus coagulans MTCC 5856 2,4 x 109 jtk*) | ||
LactoWise® | 200 mg | |
(w tym galaktomannan 70 mg; w tym Bacillus coagulans MTCC 5856 3 x 106 jtk*) | ||
Papaina | 100 mg | |
Bromelaina | 100 mg | |
Beta-glukan | 40 mg | |
BioPerine® ekstrakt z pieprzu czarnego | 2,1 mg | |
(w tym piperyna 2 mg) | ||
*jtk - jednostka tworząca kolonię | ||
Składniki: DigeZyme® kompleks enzymatyczny [α-amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus subtilis), celulaza (z Trichoderma longibrachiatum), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Rhizopus oryzae)], chlorowodorek betainy, otoczka kapsułki (hydroksypro- pylometyloceluloza), LactoSpore® kompleks probiotyczny, LactoWise® kompleks probiotyczno-prebiotyczny, papaina, bromelaina, beta-1,3/1,6-D glukan z drożdży piwnych Saccharomyces cerevisiae, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, BioPerine® ekstrakt z owoców pieprzu czarnego Piper nigrum, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu |
AMINOACIDS 100 kapsułek
Składniki | 1 kapsułka | 3 kapsułki (porcja dzienna) |
Glicyna | 800 mg | 2400 mg |
Składniki: glicyna, otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka, trzy razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość opakowania: 100 kapsułek VEGE
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Glicyna, czyli kwas aminooctowy, to najprostszy spośród wszystkich aminokwasów białkowych. Jako jedyny występuje tylko w jednej konfiguracji przestrzennej i nie wykazuje czynności optycznej. Dlatego w nazwie glicyny wyjątkowo nie występuje przedrostek L-, tak jak w przypadku pozostałych aminokwasów. Jest to także jeden z najobficiej występujących aminokwasów w organizmie człowieka, stanowiąc ważny element strukturalny białek. Szacuje się, że stanowi średnio ok. 7% reszt aminokwasowych w białkach. Jendocześnie glicyna stanowi również ponad 30% aminokwasów wchodzących w skład kolagenu i jest jednym z fundamentalnych składników biorących udział w syntezie tego ważnego białka.
Glicyna jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że organizm potrafi go syntetyzować samodzielnie. Odbywa się to głównie na drodze syntezy z choliny a także w wyniku przemian innych aminokwasów, takich jak seryna czy alanina. Podobnie jak w przypadku innych aminokwasów endogennych synteza glicyny może być jednak limitowana przez różne niekorzystne czynniki, takie jak stany chorobowe zaburzające jej syntezę czy niezbilansowana, uboga w białka dieta.
Produkt Aliness Glycine 800 mg polecany jest szczególnie osobom narażonym na niedobór tego aminokwasu, oraz osobom będącym na diecie niskobiałkowej, np. wegańskiej lub wegetariańskiej.
Aliness Glycine 800 mg nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi odpowiednie dla wegan źródło glicyny. Produkt nie zawiera żadnych sztucznych dodatków technologicznych, konserwantów ani barwników.
Jedna kapsułka zawiera 800 mg glicyny.
Nanga WIĄZ CZERWONY kora cięta/mielona 50g
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.
Właściwości prozdrowotne:
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.
Składniki:
Kora wiązu czerwonego 100%.Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej .Produkt najwyższej jakości!Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) kory zalać szklanką wrzącej wody.Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Chiny
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Producent:Nanga
Płesznik babka nasiona (Psylli semen)
Zawartość opakowania: surowiec 200g
Sposób użycia na opakowaniu.
Producent: Myvita
Infolinia* tel.123-801-000 (pon.-piąt. w godz.10-18)
*opłata wg stawek operatora
Leksykon:
Według medycyny ludowej ma zastosowanie w nawykowych zaparciach, stanach wymagających łatwego wypróżniania np. hemoroidy.Znane z praktyki stosowania przeciwwskazania do picia to: nagłe zmiany w wypróżnianiu dłużej trwające. Skurcze w przewodzie pokarmowym, krwawienia z odbytu i inne nietypowe objawy , które należy natychmiast zgłosić lekarzowi. Może też wystąpić nadwrażliwość na Babkę płesznik. Należy odstawić stosowanie.Opakowanie 90kapsułek Vege.
Skład: Multi Enzymy roślinne trawienne NON GMO. Polecane również dla wegan i wegetarian.
Amylaza
Proteaza
Celulaza
Laktaza
Lipaza
Betaglukan
Papaina
bromelaina
Fibregum TM
Lactowise®
Lactospore®
Betaina (chlorowodorek betainy) 200 mg
Digezyme complex w tym: 150 mg Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) 3600 U
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) 900 U
Celulaza (Trichoderma reesei) 30 U
Laktaza (Aspergillus oryzae) 600 U
Lipaza (Aspergillus oryzae)150 U
Fibregum™ (błonnik akacjowy, prebiotyczny) 100 mg
Papaina 6000 / 100TU/mg 50 mg
Bromelaina 2500 GDU/g 50 mg
Beta-Glucan (Yestimun®) 20 mg
LactoWise® complex w tym: 10 mg Probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856) 0,15 mld
Prebiotyk (Glactomannan) 3,5 mg
LactoSpore® probiotyk ( Bacillus coagulans MTCC 5856) 0,15 mld
Składniki: Betaina (chlorowodorek Betainy), Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), Bromelaina 2500 GDU, Beta-Glucan (Yestimun®), Papaina 6000 USP, Pepsyna 1:3000 MDP, LactoWise®( Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glactomannan (prebiotyk)), LactoSpore® probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).


Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: Spożywać 1 kapsułkę dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Składniki zawarte w MULTI Enzyme complex PRO:
DigeZyme® to innowacyjny wieloenzymatyczny kompleks DigeZyme®. Składa się z wolnych od GMO enzymów o szerokim spektrum działania, w tym amylazy, proteazy i lipazy, pozyskanych w procesie fermentacji Aspergillus oryze. Enzymy te rozkładają węglowodany, białka, tłuszcze i wszystkie trzy są odporne na działanie soków żołądkowych zachowując swoją aktywność trawienną. Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.
Bromelaina: jest to proteaza cysteinowa, roślinny enzym (proteolityczny), który niszczy wiązania peptydowe . Ze względu na szereg właściwości jest wykorzystywana w suplementach diety w wielu modelach żywieniowych oraz polecana osobom prowadzącym mało aktywny tryb życia.
Papaina: jest również enzymem roślinnym z podklasy proteaz, otrzymywanym z mleczka zielonych owoców i liści melonowca właściwego (Carica papaya). Dojrzałe, słodkie owoce uprawianej odmiany nie tylko wzbogacają dietę, ale również wykazują szereg pozytywnych działań.
Betaina jest to związek chemiczny o charakterze organicznym, który zalicza się do wielkiej grupy betain. TMG jest pochodną glicyny – najprostszego aminokwasu białkowego wpisującego się do grona 20 standardowych aminokwasów proteinowych. Betaina doskonale rozpuszcza się w wodzie, a w żołądku przypomina działanie kwasu solnego (HCL). Kwas solny (HCL) w żołądku jest naturalnie wytwarzany i wykorzystywany do trawienia pokarmów, o ile żołądek pracuje prawidłowo. Kwas solny to jeden z najważniejszych czynników, które decydują o tym ile nasz organizm przyswoi składników odżywczych z jedzenia, które spożywamy każdego dnia.
LactoWise® to komples probiotyczno-prebiotyczny zwany synbiotykiem. Zawarte w nim bakterie Bacillus coagulans vieble spore mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Glactomannan to błonnik o działaniu prebiotycznym. Jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącą z błonnika pokarmowego z nasion kozieradki pospolitej.
LactoSpore® to nowoczesny probiotyk Lactobacillus Sporogenes (zwany też Bacillus coagulans vieble spore) odporny na wysoka temperaturę. Jest to probiotyk mikrokapsułkowany o działaniu dojelitowym o działaniu potwierdzonym wieloma (aż 567) badaniami klinicznymi.
FibgerumTM
jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika
posiada wysoką tolerancję pokarmową
posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne
gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę
nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej.
udowodnione działanie bifidogeniczne
stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień
niska wartość kaloryczna
Yestimun® Beta-Glucan jest naturalnym wspomagającym składnikiem, wytworzony z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae). Posiada wiele własnych badań klinicznych. Beta-Glucan pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.
O enzymach trawiennych:
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.
Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczy pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczy pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.
Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces
Co to jest Digezyme? Digezyme® to mix kompleksu wieloenzymowego zawierający następujące enzymy:
amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)
proteaza (enzym hydrolizujący białka)
lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)
celulaza (która hydrolizuje celulozę)
laktaza (która hydrolizuje laktozę)
Aktywność każdego z enzymów w Digezyme® jest następująca:
1. Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
2. Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
3. Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu
4. Proteaza: rozkłada białko 5. Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)
Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:
Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów
Lipaze (Aspergillus oryzae) - z grzybów C
elulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie
O preparacie DigeZyme® wspomina Anthony J. Chichokew swojej książce „The Complete Book of Enzyme Therapy” (Ref. 1). Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.
Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt.
Producent:
MEDICALINE
OSTRÓWIEC 150
05-480 KARCZEW