Topola czarna pąki (Gemmae Populi)i 50g

zioła

12,25 zł
Opinie ( 0 )
Ilość:
Pączki Topoli Czarnej  (Gemmae Populi) 

Pączki topoli czarnej (Gemmae Populi) w tradycji Medycyny ludowej stosowane były w stanach obniżonej odporności. Wykazywały również działanie silnie oczyszczające, diuretyczne (moczopędne), przeciwgorączkowe, pozytywnie wpływają na stan stawów, poprawiają krążenie krwi. Zawarte w Pączkach Czarnej Topoli związki flawonoidowe oraz salicylowe przekształcają się naszych organizmach w kwas saslicylowy czyli naturalną Aspirynę. Dzięki tej zdolności pączki Topoli wykazują w/w właściwości.

Historia wykorzystania pączków topoli sięga czasów średniowiecznych. Medycyna ludowa Polski, Ukrainy i południowej Rosji wykorzystywała je w przypadku gorączki, grypy i przeziębienia, reumatyzmu, bólów różnego pochodzenia i dny moczanowej. Leczono nimi także stany zapalne układu moczowego i skóry oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego. Popularna była również maść z pączków topoli na smalcu, którą stosowano na rany, oparzenia i hemoroidy oraz wcierano w bolące mięśnie i stawy.

DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne [1,2,3,4]

Pączki topoli są szczególnie bogate w salicylany, dzięki którym wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu biorące udział w zwalczaniu infekcji i przeziębienia, wykazują silne działanie odkażające, działają napotnie i wspomagają odtruwanie organizmu.

Z kolei obecne w pączkach topoli flawonoidy dbają o kondycję naczyń krwionośnych i o prawidłowe krążenie krwi, a także wspierają właściwą odpowiedź przeciwzapalną, zwłaszcza w obrębie stawów i układu moczowego.


ZASTOSOWANIE

Odtruwanie organizmu
Łagodzenie skutków nadmiernego spożycia alkoholu
Wzmacnianie odporności
Wspieranie prawidłowego krążenia
Dla sprawnych stawów
Dla zdrowia układu moczowego


SKŁAD

Pączki liściowe topoli czarnej 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Pączki topoli bogate są w związki salicylowe (salicyna, populina, salikortyna), flawonoidy, żywice i olejki eteryczne. Obecne są w nich także woski, gumy, garbniki, kwas chryzynowy, mannitol, tłuszcze, kwas galusowy, kawowy, cynamonowy, salicylowy, propionowy, masłowy jabłkowy oraz białka.


TOPOLA CZARNA PĄCZKI DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Topola czarna herbata:

Napar

1 łyżkę rozdrobnionych pączków zalać szklanką wrzącej wody lub mleka i odstawić pod przykryciem na 30 minut w przypadku wody i 10 minut w przypadku mleka. Przecedzić. Można dodać miód lub sok malinowy. Spożywać 1-3 razy dziennie.

Przed zalaniem pączków wodą/mlekiem można je skropić mocnym alkoholem i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Pomoże to lepiej wyciągnąć związki czynne.


Inny sposób użycia:

Intrakt 1:5

Gorący alkohol 60-70%. Macerować minimum 7 dni, codziennie wstrząsnąć. Na koniec przefiltrować. Zażywać 1-4 razy dziennie po 5-10 ml.

Powyższe preparaty z pączków topoli można zastosować zewnętrznie, aby odkazić lub znieczulić skórę i zmniejszyć obrzęki.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na aspirynę i czarną topolę.
Skutki stosowania pączków topoli w ciąży i w okresie karmienia piersią są nieznane – lepiej unikać.

Zobacz też

Termin realizacji zamówienia

(Termin realizacji do 7 dni roboczych.)