Przyprawy świata

Sortuj :  
Chanca piedra ( Phyllanthus niruri)-zioła (zioła konfekcjonowane, 39,98zł/100g)
Chanca Piedra (tu więcej)» opakowanie 50g, ( Phyllanthus niruri).

Opakowanie 50g

Herbata do parzenia.

Nanga
Bardzo poszukiwane zioło :)
Do koszyka
19,99 zł
Wanilia burbońska

Wanilia burbońska

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje naturalnie w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.

Pyszne ciasteczka z prażonką, z prawdziwym cukrem waniliowym, zrobionym w domu z Wanilii Burgundzkiej :) tu przepisik, zapraszamy :) »
(na zdjęciu drugim ilustracja ciasteczek z wanilią burgundzką) :)
Można cukrem waniliowym ( z wanilią burgundzką), zmielonym na puder, posypywać faworki :) tu, stary przepis na chrust »

Najszlachetniejsza i najcudowniej aromatyczna przyprawa.
Naturalna Wanilia , dodana do 1,5 kg cukru, po1 tygodniu da nam wspaniale pachnący, Prawdziwy Cukier Waniliowy (nie syntetyk wanilinowy) . Polecamy!

Wanilia burbońska pochodzi z wyspy Reunion (dawniej Bourbon) oraz Madagaskaru i pobliskich wysp.

Owoce wanilii, aby nabrały swojego, przepięknego zapachu zanurza się na kilkanaście sekund we wrzątku, po czym wyciera i zawija w koce, a następnie utrzymuje w cieple od 2 do 8 tygodni. Kiedy odpowiednio zbrunatnieją i nabiorą właściwego zapachu, dosusza się je w cieniu i lekko naciera oliwą.

Wanilia jest przyprawą powszechnie używaną w kuchni. Można nią aromatyzować praktycznie wszystkie potrawy spożywane na słodko. Dodaje się ją także do potraw z białego sera, owoców. Aromatyzuje się nią wiele rodzajów ciast, cukierków, tortów, lodów a także czekoladę, napoje alkoholowe, a nawet tytoń.

Jest bardzo łagodną przyprawą i z tego powodu bez obawy mogą ją stosować osoby z dolegliwościami żołądka, trzustki i nerek.

Opakowanie zawiera 1 strąk wanilii.

Dystrybutor: Dary Natury.

Do koszyka
9,50 zł
Cząber (Przyprawy bez chemii)

Cząber

Przyprawy bez chemii


Cząber poleca się do potraw z fasoli, roślin strączkowych, zup jarzynowych, kiełbasy.

Ziele cząbru dodaje się też do sałatek z ogórków,sosów sałatkowych.

opakowanie 30g

skład cząber 100%

Producent Dary Natury

Do koszyka
3,00 zł
Czarnuszka (Przyprawy bez chemii)

Czarnuszka

Przyprawy bez chemii

Czarnuszka » to doskonały , aromatyczny dodatek do pieczywa, konserwowania ogórków. Sprawia że ogórki zachowują jędrność.

Robimy domowy ser z czarnuszką »:)

Skład czarnuszka 100%

opakowanie 50g

Producent Dary Natury

Do koszyka
4,70 zł
Mirt cytrynowy – herbatka nader ciekawa

Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora)

Aromatyczna roślinka z lasów tropikalnych. Bogata w związek aromatyczny – cytral. Zawiera go też Trawa Cytrynowa. Mirt cytrynowy dodawany jest na przykład do zielonych herbatek.

Intensywny zapach Mirtu odstrasza komary. Używany jest do produkcji kosmetyków naturalnych.

Mirt znajduje zastosowanie również w kuchni jako przyprawa do dań z ryb i mięs wszelakich. Można nim aromatyzować desery, dodawać listki do napojów lub innych herbatek ziołowych.

Posiada również działanie relaksujące, uspakajające, nasenne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Ułatwia oddychanie w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

 Opakowanie 20g

 Dystrybucja: Spice Farm

Do koszyka
9,95 zł
Galgant - Alpina lekarska (zioło przyprawowe)

Galgant (Alpinia galanga) zioło św.Hildegardy

Galgant Alpina lekarska doskonała jako przyprawa, do chleba, do wołowiny, zupy fasolowej i grochówki. Komponuje się znakomicie z miodem wielokwiatowym lub innym nektarowym .

Galgant Alpina (do mieszanki sw.Hildegardy), występuje w krajach Azji. Zwyczajowo dodawana do potraw, poprawia trawienie poprzez zwiększanie wydzielania kwasów żołądkowych.

Opakowanie 50g


Dystrybutor Spice Farm, Polska

Do koszyka
9,95 zł
Czarny sezam

Czarny sezam - 100g

Nasiona czarnego sezamu posiadają lekko słodkawy, orzechowy smak i są bardzo popularne w kuchni Dalekiego Wschodu. Mogą byc stosowane do każdego posiłku. Czarny sezam jest bardziej aromatyczny od białego.
Skład: sezam czarny 100%

Kraj pochodzenia: Indie

Opakowanie: 100g

Dystrybutor: Nasz Eden, Sebastian Curzydło, Kraków

Do koszyka
3,95 zł
Cynamon laska

Cynamon laska

Drzewo Cynamonowiec (Cinnamomum) to około 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, rosnących w Azji i Australii. Jest to wiecznie zielone drzewo osiągające wysokość do 10 metrów, występujące na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. Jako przyprawę wykorzystuje się korę cynamonowca. W hodowli w celu pozyskania kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski. Ściąga się z nich korę, która wysuszona trafia do międzynarodowego handlu. Największymi producentami tej przyprawy są: Sri Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja. Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri Lanki.

Najważniejszym składnikiem cynamonu są olejki lotne, garbniki oraz żywice.

Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich oraz pikantnych. Idealny jest do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, szarlotek, ciast z dodatkiem orzechów, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa jest powszechnie wykorzystywana w gastronomii, jak również w wielu kuchniach. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Cynamon jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą świata. Wzmianki o niej znajdujemy w zapisach z Chin około 2700 lat p.n.e.

Zawartość opakowania: 40 g.

Dystrybutor: Dary Natury.

Do koszyka
4,30 zł
Przyprawy pachnące Świętami (przyprawy)

Wspaniałe urozmaicenie smaku potraw zapewniają odpowiednio dobrane przyprawy.

Pamiętaj o wcześniejszym zaopatrzeniu swojej kuchni w różnorodne, nawet egzotyczne przyprawy. 

W czasie gotowania  wystarczy tylko że sięgnesz ręką,  a wyczarujesz nowy smak !

Przyprawy inspirują !

 

Zobacz do działu: Przyprawy świata

na stronę      1 - 12 z 73