Jelita

Sortuj :  
Probiotic 100 Ultimate (Probiotyki) Ultimate AllNutrition (suplement diety)
Probiotic 100 Ultimate (Probiotyki) Ultimate AllNutrition, opakowanie 60 kapsułek.

Lactospore ® jest jednym z klinicznie potwierdzonym i przebadanym preparatem probiotycznym z Sabinsa zawierający kwas mlekowy L (+) wytwarzany z preparatu bakterii z Bacillus coagulans , MTCC 5856 (wcześniej znany jako Sporogenes Lactobacillus ).


Zawiera:
60 miliardów żywych kultur bakterii

Zapobiega infekcjom układu moczowego
Wspomaga trawienie
Łagodzi nietolerancję laktozy
Wspomaga w leczeniu biegunek
Wskazany w antybiotykoterapii
Wspiera układ immunologiczny.
Wystarcza na 60 dni!

Skład Probiotyku Ultimate:

Sposób spożyciaL : 1 kapsułka dziennie, przyjmować można  w trakcie posiłku. Popić wodą.
Do koszyka
29,99 zł
Maślan Sodu 550 mg (Kwas maslowy) 100 kaps.Vege Aliness (suplement diety)
Maślan Sodu w kapsułkach Vege, zawiera 550mg, opakowanie 100 kapsułek.

Microencapsulated Sodium Butyrate

Mikrokapsułki dojelitowe

Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera dodatków tj stearynianu magnezu czy barwników.

       

                                                          

             

Składniki:

1 kapsułka                                                                          2 kapsułki (porcja dzienna)

Maślan sodu w tym kwas masłowy  550 mg  170 mg                  1100 mg  340 mg

Składniki: sól sodowa kwasu masłowego (maślan sodu) w postaci mikrokapsułek dojelitowych, otoczka mikrokapsułek (kwas stearynowy roślinny), otoczka kapsułki vege (hydroksypropylometyloceluloza).

Sposób spożycia: 1 kapsułka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Zawartość opakowania: 100 kapsułek dojelitowych

Właściwości:

Maślan Sodu (kwas masłowy) jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Zastosowanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego i pozwala na dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego. Mikrokapsułka przechodzi z treścią pokarmową do jelita cienkiego i dalej do grubego, gdzie uwalniane są kolejne ilości maślanu sodu. Skład mikrokapsułki jest tak dobrany, aby proces uwalniania maślanu sodu odbywał się na całej długości jelita cienkiego i grubego.

Maślan sodu marki Aliness jako jedyny produkt na rynku do procesu otoczkowania substancji czynnej używa kwasu stearynowego, a nie utwardzonego oleju palmowego. Kwas stearynowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który ze względu na swoją specyfikę nie może być już poddany reakcji uwodornienia/utwardzenia, gdyż jest kwasem nasyconym.

Kwas stearynowy otoczki jest pochodzenia roślinnego i jest całkowicie naturalny.

Producent:
MedicaLine                                                 
Ostrowiec 150
05-480 Karczew
Jelita, żołądek, przewód pokarmowy...
Do koszyka
34,90 zł
Zioła O.A.Klimuszko - Zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Zestaw ziół wg. oryginalnego przepisu O.Andrzeja Czesława Klimuszko

Zapalenie wrzodziejące jelita grubego

1.Rd.Archangelicae Korzeń arcydzięgla

2.Rd.Althaeae korzeń prawoślazu

3.Rd.Valerianae korzen kozłka

4.Fol.Farfarae liść podbiału

5.Flos Lavandulae kwiat lawendy

6.Lichen Islanducus porost islandzki

7.Cort.Frangulae kora kruszyny

8.Rhiz.Agropyri kłącze perzu

9.Infl.Crataegi kwiatostan głogu

 

Każde zioło w ilości 50g (w osobnym, oryginalnym opakowaniu).

Opis sposobu przygotowania i stosowania jest dołączony do każdego zestawu.

Do koszyka
51,99 zł
Maślan Sodu Forte 180 tabletek SFD (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego)
Maślan Sodu Forte, opakowanie 180 tabletek, SFD.

SFD MAŚLAN SODU FORTE to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci tabletek, stanowiących źródło kwasu masłowego, który jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit.
Dwie tabletki stanowiące porcję dzienną zapewniają dawkę 480 mg kwasu masłowego o działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego.

Rola kwasu masłowego
Główne działanie kwasu masłowego opiera się na działaniu przeciwzapalnym, wynika to z jego zdolności do hamowania wydzielania mediatorów zapalnych w błonie śluzowej jelit. Dodatkowo kwas masłowy jest główną substancją energetyczną dla komórek jelita grubego (kolonocytów), odżywia je i zapewnia właściwe funkcjonowanie. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia nieszczelności bariery jelitowej, co wpływa na ograniczenie alergii oraz stanów zapalnych.

Wartość odżywcza:2 kapsułki / tabletki (1 porcja)
Wartość energetyczna29,308 kJ / 7 kcal
Tłuszcz0,8 g
- w tym nasycone0,8 g
Węlowodany0 g
- w tym cukry0 g
Białko0 g
Sól0,24 g
Maślan sodu600 mg
- w tym kwas masłowy480 mg
Składniki: maślan sodu, otoczka mikrokapsułek (olej palmowy), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, regulator kwasowości: fosforany wapnia, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych
Alergeny: może zawierać zboża zawierające gluten, mleko, soję, jaja i produkty pochodne



 

Jelita...
Do koszyka
33,99 zł
Perycol-jelita i układ pokarmowy (suplement diety)
Perycol- wsparcie jelit i układu pokarmowego. Wspiera perystaltykę jelit. Opakowanie 220g.
                            
                                             Składniki aktywne produktu:

                              - łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata),

                              - inulina z cykorii (Cichorium intybus),

                              - ekstrakt z kwiatu rumianku (Matricaria chamomilla L.),

                             - bakteria z rodzaju Bacillus coagulans.

Szczegółowe informacje w ulotce z załącznika.
Naturalne wsparcie pracy jelit.
Do koszyka
25,99 zł
Formuła na jelita 50 kapsułek Yango (suplement dietykje)
Formuła dla jelit, 50kapsułek.

Naturalne wsparcie jelit i przewodu pokarmowego

Wsparcie dla komórek tworzących wyściółkę jelit

Przeciwdziałanie wzdęciom

Pomoc w utrzymaniu zrównoważonej mikroflory jelitowej

JAK DZIAŁAJĄ JELITA?

Jelita są częścią naszego układu pokarmowego i dzień w dzień wykonują ważną pracę, polegającą na trawieniu żywności, wchłanianiu składników odżywczych do naszego krwiobiegu, a następnie przetwarzaniu i wydalaniu odpadów, których organizm nie może wykorzystać.

Układ trawienny działa poprzez przepychanie pokarmu przez jelita, co zwykle zajmuje od 24 do 72 godzin. Skurcze mięśni przenoszą pokarm przez różne odcinki jelit. Sekcje te oddzielone są pasmami mięśni, które działają jak zastawki.

Przejście pokarmu z jednego obszaru jelita do drugiego jest skoordynowane, dzięki czemu pokarm pozostaje w określonym obszarze wystarczająco długo, by jelito mogło wykonać określoną pracę – wchłonąć płyny i składniki odżywcze lub przetworzyć i wydalić odpady.
ZDROWE JELITA I FLORA JELITOWA

Niezwykła złożoność jelit i ich znaczenie dla naszego ogólnego stanu zdrowia to temat coraz częstszych badań w środowisku medycznym. Wiele z nich w ciągu dwóch ostatnich dekad wykazało powiązania między zdrowiem jelit, a m.in. układem odpornościowym, nastrojem, czy zdrowiem psychicznym.

Termin „flora jelitowa” odnosi się w szczególności do mikroorganizmów żyjących w jelitach. W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się od 300 do 500 różnych gatunków bakterii. Podczas gdy niektóre mikroorganizmy są szkodliwe dla naszego zdrowia, wiele z nich jest niezwykle pożytecznych, a nawet niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania.

Zdrowe jelito zawiera bakterie i komórki odpornościowe, które odpierają czynniki zakaźne, takie jak obce bakterie, wirusy i grzyby. Zdrowe jelita komunikują się również z mózgiem za pośrednictwem nerwów i hormonów, co pomaga w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.
KIEDY UWAŻAĆ NA JELITA?

Wiele aspektów współczesnego życia, takich jak wysoki poziom stresu, zbyt mało snu, spożywanie przetworzonej i bogatej w cukier żywności oraz przyjmowanie antybiotyków, może mieć niekorzystny wpływ na cały układ pokarmowy i florę jelitową. To z kolei może negatywnie wpływać na inne aspekty naszego zdrowia, takie jak mózg, serce, układ odpornościowy, skóra, waga, poziom hormonów, zdolność wchłaniania składników odżywczych itp.
8 NATURALNYCH SKŁADNIKÓW DLA ZRÓWNOWAŻONEJ PRACY JELIT

Nagietek lekarski: jest jednoroczną rośliną ozdobną, której właściwości wykorzystywane są od wieków w tradycjach ludowych. Działa on przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie, a także wspomaga funkcjonowanie wątroby i minimalizuje dyskomfort trawienny.

Bakterie probiotyczne: pomagają nam w utrzymaniu zrównoważonej mikroflory jelitowej. Preparaty zawierające tzw. "przyjazne" bakterie skutecznie wpływają na prawidłowe działanie wielu funkcji organizmu. Bacillus coagulans to gatunek kwasolubnych bakterii, zdolnych do wytwarzania kwasu mlekowego L(+), który jest całkowicie metabolizowany do glikogenu.

Cynk: wspiera całą gamę funkcji w organizmie człowieka, m.in. przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych i węglowodanów, a także syntezie białka. Oprócz tego cynk wpływa na układ odpornościowy, równowagę kwasowo-zasadową oraz zdrowie kości, skóry, włosów i paznokci.

L-glutamina: jest aminokwasem, czyli należy do grupy cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Ich głównym celem jest budowanie nowych białek. Białka mają kluczowe znaczenie dla narządów. Pełnią również inne role, takie jak transport substancji we krwi oraz zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Glutamina jest również ważną cząsteczką wykorzystywaną przez układ odpornościowy i jelita.

Maślan sodu: to inaczej kwas masłowy. Jest on kwasem tłuszczowym, który powstaje, gdy bakterie w jelitach rozkładają błonnik pokarmowy. Maślan jest głównym źródłem energii dla kolonocytów, komórek tworzących wyściółkę jelita.

Kadzidłowiec indyjski: od setek lat używany jest w zielarstwie i produkcji kadzideł w krajach Afryki i Azji. Chroni i działa łagodząco na przewód pokarmowy, a także pomaga utrzymać zdrową wyściółkę jelita.

Koper włoski: jest warzywem o barwie biało-zielonej i wyglądzie podobnym do cebuli, z zielonymi łodygami i liśćmi. Działa on łagodząco na jelita, przeciwdziałając wzdęciom dzięki działaniu wiatropędnemu.

Kurkuma: wywodzi się z Indii i pobliskich rejonów Azji Południowej. Tam też jest uprawiana od tysięcy lat. Jej wpływ na ludzki organizm jest dobrze udokumentowany, w szczególności jeśli chodzi o zdrowie trawienne. Wspomaga ona funkcjonowanie wątroby, trawienie tłuszczów, stymuluje wydzielanie soków trawiennych, a także działa przeciwzapalnie.
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.

  • Marka: Panaseus®
  • GTIN: 5904194061722
Składnik aktywny1 kapsułka %RWS*
Mikrokapsułkowany maślan sodu 25 mg-

Kadzidłowiec indyjski – ekstrakt 

  w tym kwasy bosweliowe (65%)

50 mg 

32,5 mg

-

-

Koper włoski – ekstrakt 10:170 mg-

Kurkuma Curcumin C3 Complex - ekstrakt 

   w tym kurkuminoidy (95%)

   z czego kurkumina (80%)

30 mg

28,5 mg

21 mg

-

-

-

Nagietek lekarski – ekstrakt 10:150 mg-
Bakterie probiotyczne Bacillus coagulans (LactoSpore®)300 mln-

Pikolinian cynku

  w tym cynk 20%

50 mg

10 mg

-

  100%

L-glutamina80 mg-

*RWS - referencyjna wartość spożycia 

    

Zalecane dawkowanie: 1 kapsułki raz dziennie. 

Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po pierwszym posiłku.     

Naturalne wsparcie jelit i przewodu pokarmowego
Do koszyka
43,00 zł
Babka płesznika nasiona (zioła konfekcjonowane)

Płesznik babka nasiona (Psylli semen)


Zawartość opakowania: surowiec 200g

Sposób użycia na opakowaniu.

Producent: Myvita

Infolinia* tel.123-801-000 (pon.-piąt. w godz.10-18)
*opłata wg stawek operatora


Leksykon:

Według medycyny ludowej ma zastosowanie w nawykowych zaparciach, stanach wymagających łatwego wypróżniania np. hemoroidy.Znane z praktyki stosowania przeciwwskazania do picia to: nagłe zmiany w wypróżnianiu dłużej trwające. Skurcze w przewodzie pokarmowym, krwawienia z odbytu i inne nietypowe objawy , które należy natychmiast zgłosić lekarzowi. Może też wystąpić nadwrażliwość na Babkę płesznik. Należy odstawić stosowanie.
Na jelita
Do koszyka
7,99 zł
Wiąz czerwony kora ( Ulmus rubra) mielony 50g Nanga (zioła pojedyncze)
Wiąz czerwony kora ( Ulmus rubra) mielony 50g Nanga .


Nanga WIĄZ CZERWONY kora mielona 50g

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.

Właściwości prozdrowotne:

Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.

Składniki:

Kora wiązu czerwonego 100%.Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej lub mielonej.Produkt najwyższej jakości!Kraj pochodzenia: USA.

Zalecany sposób użycia:

Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) zmielonej kory zalać szklanką wrzącej wody.Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami. Proszek poz alaniu wodą tworzy rodzaj gęstego kisielu.
 
Sposób przechowywania:

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przeciwwskazania:

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Chiny

Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Producent:Nanga
Przewód pokarmowy, układ oddechowy...
Do koszyka
33,95 zł
Roślinne Enzymy Complex Pro Trawienne 90 kapsułek Vege Aliness (suplement diety)
Enzyme Complex PRO zawiera roślinne enzymy trawienne.

Opakowanie 90 kapsułek VEGE.     


Zawiera roślinne enzymy trawienne NON GMO otrzymane w procesie fermentacji, nadające się w codziennej suplementacji. Polecane również dla wegan i wegetarian.

Amylaza
Proteaza                                                                   
Celulaza
Laktaza
Lipaza
Fibregum TM
Lactowise®

Składniki:

Dzienna porcja (1 kapsułka)

Digezyme® complex, w tym:  150 mg Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) 3600 U

Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) 900 U

Celulaza (Trichoderma reesei) 30 U

Laktaza (Aspergillus oryzae) 600 U

Lipaza (Aspergillus oryzae) 150 U

Fibregum™ (błonnik akacjowy - prebiotyk) 100 mg

LactoWise® complex w tym: 10 mg Probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856)0,15 mld

Prebiotyk (galaktomannan) 3,5 mg

Składniki: Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), LactoWise®: (Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glaktomannan (prebiotyk)), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: Spożywać 1 kapsułkę dziennie. Nie przekraczać z ie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.


                       







Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.

LactoWise® to komples probiotyczno-prebiotyczny zwany synbiotykiem. Zawarte w nim bakterie Bacillus coagulans vieble spore mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Glactomannan to błonnik o działaniu prebiotycznym. Jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącego z błonnika pokarmowego, z nasion kozieradki pospolitej.
FibgerumTM

jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika
posiada wysoką tolerancję pokarmową
posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne
gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę
nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej.
udowodnione działanie bifidogeniczne
stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień
niska wartość kaloryczna



O enzymach trawiennych:

Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.



Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczy pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczy pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.

WPŁYW ENZYMÓW POKARMOWYCH NA STAN ORAGNIZMU

Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces

Co to jest Digezyme?

Digezyme® to mix kompleksu wieloenzymowego zawierający następujące enzymy:

amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)
proteaza (enzym hydrolizujący białka)
lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)
celulaza (która hydrolizuje celulozę)
laktaza (która hydrolizuje laktozę)



Aktywność każdego z enzymów w Digezyme® jest następująca:
1. Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
2. Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
3. Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu,
4. Proteaza: rozkłada białko
5. Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)



Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:
Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów
Lipaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Celulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie

O preparacie DigeZyme® wspomina Anthony J. Chichokew swojej książce „The Complete Book of Enzyme Therapy” (Ref. 1). Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.



Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt.
Naturalne enzymy trawienne.
Do koszyka
44,95 zł
Enzymy Multi Enzyme Complex Pro Roślinne Enzymy Trawienne Aliness (suplement diety)
MULTI Enzyme Complex PRO Multi roślinne enzymy trawienne.

Opakowanie 90kapsułek Vege.

Skład: 
Multi Enzymy roślinne trawienne NON GMO. Polecane również dla wegan i wegetarian.

Amylaza
Proteaza
Celulaza
Laktaza
Lipaza
Betaglukan
Papaina
bromelaina
Fibregum TM
Lactowise®
Lactospore®

Betaina (chlorowodorek betainy) 200 mg

Digezyme complex w tym: 150 mg  Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) 3600 U

Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) 900 U

Celulaza (Trichoderma reesei) 30 U

Laktaza (Aspergillus oryzae) 600 U

Lipaza (Aspergillus oryzae)150 U

Fibregum™ (błonnik akacjowy, prebiotyczny) 100 mg

Papaina 6000 / 100TU/mg  50 mg

Bromelaina 2500 GDU/g 50 mg

Beta-Glucan (Yestimun®) 20 mg

LactoWise® complex w tym: 10 mg Probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856) 0,15 mld

Prebiotyk (Glactomannan) 3,5 mg

LactoSpore® probiotyk ( Bacillus coagulans MTCC 5856) 0,15 mld

Składniki: Betaina (chlorowodorek Betainy), Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), Bromelaina 2500 GDU, Beta-Glucan (Yestimun®), Papaina 6000 USP, Pepsyna 1:3000 MDP, LactoWise®( Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glactomannan (prebiotyk)), LactoSpore® probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).

            








Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: Spożywać 1 kapsułkę dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.



Składniki zawarte w MULTI Enzyme complex PRO:

DigeZyme® to innowacyjny wieloenzymatyczny kompleks DigeZyme®. Składa się z wolnych od GMO enzymów o szerokim spektrum działania, w tym amylazy, proteazy i lipazy, pozyskanych w procesie fermentacji Aspergillus oryze. Enzymy te rozkładają węglowodany, białka, tłuszcze i wszystkie trzy są odporne na działanie soków żołądkowych zachowując swoją aktywność trawienną. Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.

Bromelaina: jest to proteaza cysteinowa, roślinny enzym (proteolityczny), który niszczy wiązania peptydowe . Ze względu na szereg właściwości jest wykorzystywana w suplementach diety w wielu modelach żywieniowych oraz polecana osobom prowadzącym mało aktywny tryb życia.

Papaina: jest również enzymem roślinnym z podklasy proteaz, otrzymywanym z mleczka zielonych owoców i liści melonowca właściwego (Carica papaya). Dojrzałe, słodkie owoce uprawianej odmiany nie tylko wzbogacają dietę, ale również wykazują szereg pozytywnych działań.

Betaina jest to związek chemiczny o charakterze organicznym, który zalicza się do wielkiej grupy betain. TMG jest pochodną glicyny – najprostszego aminokwasu białkowego wpisującego się do grona 20 standardowych aminokwasów proteinowych. Betaina doskonale rozpuszcza się w wodzie, a w żołądku przypomina działanie kwasu solnego (HCL). Kwas solny (HCL) w żołądku jest naturalnie wytwarzany i wykorzystywany do trawienia pokarmów, o ile żołądek pracuje prawidłowo. Kwas solny to jeden z najważniejszych czynników, które decydują o tym ile nasz organizm przyswoi składników odżywczych z jedzenia, które spożywamy każdego dnia.

LactoWise® to komples probiotyczno-prebiotyczny zwany synbiotykiem. Zawarte w nim bakterie Bacillus coagulans vieble spore mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Glactomannan to błonnik o działaniu prebiotycznym. Jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącą z błonnika pokarmowego z nasion kozieradki pospolitej.

LactoSpore® to nowoczesny probiotyk Lactobacillus Sporogenes (zwany też Bacillus coagulans vieble spore) odporny na wysoka temperaturę. Jest to probiotyk mikrokapsułkowany o działaniu dojelitowym o działaniu potwierdzonym wieloma (aż 567) badaniami klinicznymi.

FibgerumTM

jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika
posiada wysoką tolerancję pokarmową
posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne
gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę
nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej.
udowodnione działanie bifidogeniczne
stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień
niska wartość kaloryczna



Yestimun® Beta-Glucan jest naturalnym wspomagającym składnikiem, wytworzony z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae). Posiada wiele własnych badań klinicznych. Beta-Glucan pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.



O enzymach trawiennych:

Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.



Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczy pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczy pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.



Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces



Co to jest Digezyme? Digezyme® to mix kompleksu wieloenzymowego zawierający następujące enzymy:

amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)
proteaza (enzym hydrolizujący białka)
lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)
celulaza (która hydrolizuje celulozę)
laktaza (która hydrolizuje laktozę)



Aktywność każdego z enzymów w Digezyme® jest następująca:
1. Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
2. Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
3. Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu
4. Proteaza: rozkłada białko 5. Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)

Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:
Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów
Lipaze (Aspergillus oryzae) - z grzybów C
elulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie

O preparacie DigeZyme® wspomina Anthony J. Chichokew swojej książce „The Complete Book of Enzyme Therapy” (Ref. 1). Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.





Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt.



Producent:

MEDICALINE

OSTRÓWIEC 150

05-480 KARCZEW

Znakomity kompleks enzymów trawiennych plus probiotyki i prebiotyki.
Do koszyka
54,95 zł
Błonnik Oczyszczający 1kg Witalny (1kg)

Błonnik Oczyszczający, Witalny, Pokarmowy

80% Babki Płesznik oraz 20% Łuski Babki Jajowatej


Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

Intenson/Vitafarm

Do koszyka
28,89 zł
GLYCINE (Glicyna) 800 mg x 100 vege caps (suplement diety)
GLYCINE 800 mg x 100 Vege Caps, suplement diety.

 AMINOACIDS  100 kapsułek
 

 


 

Składniki

1 kapsułka

3 kapsułki

(porcja dzienna)

Glicyna

800 mg

2400 mg

 

Składniki: glicyna, otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).

 

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka, trzy razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

 

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.

 

Zawartość opakowania: 100 kapsułek VEGE

 

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

 

Glicyna, czyli kwas aminooctowy, to najprostszy spośród wszystkich aminokwasów białkowych. Jako jedyny występuje tylko w jednej konfiguracji przestrzennej i nie wykazuje czynności optycznej. Dlatego w nazwie glicyny wyjątkowo nie występuje przedrostek L-, tak jak w przypadku pozostałych aminokwasów. Jest to także jeden z najobficiej występujących aminokwasów w organizmie człowieka, stanowiąc ważny element strukturalny białek. Szacuje się, że stanowi średnio ok. 7% reszt aminokwasowych w białkach. Jendocześnie glicyna stanowi również ponad 30% aminokwasów wchodzących w skład kolagenu i jest jednym z fundamentalnych składników biorących udział w syntezie tego ważnego białka.

Glicyna jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że organizm potrafi go syntetyzować samodzielnie. Odbywa się to głównie na drodze syntezy z choliny a także w wyniku przemian innych aminokwasów, takich jak seryna czy alanina. Podobnie jak w przypadku innych aminokwasów endogennych synteza glicyny może być jednak limitowana przez różne niekorzystne czynniki, takie jak stany chorobowe zaburzające jej syntezę czy niezbilansowana, uboga w białka dieta.

 

Produkt Aliness Glycine 800 mg polecany jest szczególnie osobom narażonym na niedobór tego aminokwasu, oraz osobom będącym na diecie niskobiałkowej, np. wegańskiej lub wegetariańskiej.

 

Aliness Glycine 800 mg nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi odpowiednie dla wegan źródło glicyny. Produkt nie zawiera żadnych sztucznych dodatków technologicznych, konserwantów ani barwników.

 

Jedna kapsułka zawiera 800 mg glicyny.

 

 

 

Do koszyka
29,95 zł
na stronę      1 - 12 z 12
  • 1