Wanilia burbońska

Opinie ( 1 )

Wanilia burbońska

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje naturalnie w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.

Pyszne ciasteczka z prażonką, z prawdziwym cukrem waniliowym, zrobionym w domu z Wanilii Burgundzkiej :) tu przepisik, zapraszamy :) »
(na zdjęciu drugim ilustracja ciasteczek z wanilią burgundzką) :)
Można cukrem waniliowym ( z wanilią burgundzką), zmielonym na puder, posypywać faworki :) tu, stary przepis na chrust »

Najszlachetniejsza i najcudowniej aromatyczna przyprawa.
Naturalna Wanilia , dodana do 1,5 kg cukru, po1 tygodniu da nam wspaniale pachnący, Prawdziwy Cukier Waniliowy (nie syntetyk wanilinowy) . Polecamy!

Wanilia burbońska pochodzi z wyspy Reunion (dawniej Bourbon) oraz Madagaskaru i pobliskich wysp.

Owoce wanilii, aby nabrały swojego, przepięknego zapachu zanurza się na kilkanaście sekund we wrzątku, po czym wyciera i zawija w koce, a następnie utrzymuje w cieple od 2 do 8 tygodni. Kiedy odpowiednio zbrunatnieją i nabiorą właściwego zapachu, dosusza się je w cieniu i lekko naciera oliwą.

Wanilia jest przyprawą powszechnie używaną w kuchni. Można nią aromatyzować praktycznie wszystkie potrawy spożywane na słodko. Dodaje się ją także do potraw z białego sera, owoców. Aromatyzuje się nią wiele rodzajów ciast, cukierków, tortów, lodów a także czekoladę, napoje alkoholowe, a nawet tytoń.

Jest bardzo łagodną przyprawą i z tego powodu bez obawy mogą ją stosować osoby z dolegliwościami żołądka, trzustki i nerek.

Opakowanie zawiera 1 strąk wanilii.

Dystrybutor: Dary Natury.


Zobacz też