Żołądek
SFD MAŚLAN SODU FORTE to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci tabletek, stanowiących źródło kwasu masłowego, który jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit.
Dwie tabletki stanowiące porcję dzienną zapewniają dawkę 480 mg kwasu masłowego o działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego.
Rola kwasu masłowego
Główne działanie kwasu masłowego opiera się na działaniu przeciwzapalnym, wynika to z jego zdolności do hamowania wydzielania mediatorów zapalnych w błonie śluzowej jelit. Dodatkowo kwas masłowy jest główną substancją energetyczną dla komórek jelita grubego (kolonocytów), odżywia je i zapewnia właściwe funkcjonowanie. Co więcej, zmniejsza ryzyko wystąpienia nieszczelności bariery jelitowej, co wpływa na ograniczenie alergii oraz stanów zapalnych.
Wartość odżywcza: | 2 kapsułki / tabletki (1 porcja) |
---|---|
Wartość energetyczna | 29,308 kJ / 7 kcal |
Tłuszcz | 0,8 g |
- w tym nasycone | 0,8 g |
Węlowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,24 g |
Maślan sodu | 600 mg |
- w tym kwas masłowy | 480 mg |
Kora wiązu Czerwonego - 90 kaps. Yango
Kora Wiązu Czerwnonego
Naszą wielką pasją jest odkrywanie coraz to nowych składników pochodzenia naturalnego, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Współpracujemy z najlepszymi dostawcami ziół z różnych, nawet najdalszych zakątków świata, aby zaproponować Ci najlepsze produkty, które będą całkowicie dostosowane do Twoich potrzeb.
To właśnie na terytorium Kanady i Stanów Zjednoczonych Ameryki rośnie drzewo o bardzo ciekawych właściwościach. Mowa o wiązie czerwonym, którego charakterystyczną cechą jest ciemnobrązowa kora.
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) to średniej wielkości drzewo dorastające do 20 metrów. Tworzy okazałą, rozłożystą koronę oraz piękne, ciemnozielone liście.
W przeszłości plemiona Indian Ameryki Północnej wykorzystywały korę wiązu czerwonego do rytuałów leczniczych.
Przede wszystkim kora wiązu czerwonego jest bogatym źródłem substancji śluzowych. Zawiera ona również substancje aktywne, takie jak kwas salicylowy, garbniki i flawonoidy [*].
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
Cechy produktu
Bez wypełniaczy
Polska firma
Produkt naturalny
Vegan
Składnik aktywny 1 kapsułka
Kora wiązu czerwonego - ekstrakt 10:1 350 mg
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku.
Skład: Ekstrakt z kory wiązu czerwonego (Ulmus rubra) 10:1. Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie).
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 39,6 g
Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat sanitarny: 2021/06/23/SD/15585A
Nanga WIĄZ CZERWONY kora mielona 50g
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.
Właściwości prozdrowotne:
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.
Składniki:
Kora wiązu czerwonego 100%.Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej lub mielonej.Produkt najwyższej jakości!Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Wyciąg wodny: 4-5 g (około 2 płaskie łyżeczki) zmielonej kory zalać szklanką wrzącej wody.Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut. Szklankę takiego wyciągu należy spożywać w ciągu dnia małymi porcjami. Proszek poz alaniu wodą tworzy rodzaj gęstego kisielu.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Chiny
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Producent:Nanga
Microencapsulated Sodium Butyrate
Mikrokapsułki dojelitowe
Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera dodatków tj stearynianu magnezu czy barwników.
Składniki:
1 kapsułka 2 kapsułki (porcja dzienna)
Maślan sodu w tym kwas masłowy 550 mg 170 mg 1100 mg 340 mg
Składniki: sól sodowa kwasu masłowego (maślan sodu) w postaci mikrokapsułek dojelitowych, otoczka mikrokapsułek (kwas stearynowy roślinny), otoczka kapsułki vege (hydroksypropylometyloceluloza).
Sposób spożycia: 1 kapsułka dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Zawartość opakowania: 100 kapsułek dojelitowych
Właściwości:
Maślan Sodu (kwas masłowy) jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Zastosowanie technologii mikrokapsułek, w przeciwieństwie do standardowych form kwasu masłowego, zabezpiecza przed całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego i pozwala na dostarczenie go do jelita cienkiego i grubego. Mikrokapsułka przechodzi z treścią pokarmową do jelita cienkiego i dalej do grubego, gdzie uwalniane są kolejne ilości maślanu sodu. Skład mikrokapsułki jest tak dobrany, aby proces uwalniania maślanu sodu odbywał się na całej długości jelita cienkiego i grubego.
Maślan sodu marki Aliness jako jedyny produkt na rynku do procesu otoczkowania substancji czynnej używa kwasu stearynowego, a nie utwardzonego oleju palmowego. Kwas stearynowy jest naturalnie występującym kwasem tłuszczowym, który ze względu na swoją specyfikę nie może być już poddany reakcji uwodornienia/utwardzenia, gdyż jest kwasem nasyconym.
Kwas stearynowy otoczki jest pochodzenia roślinnego i jest całkowicie naturalny.
Producent:
MedicaLine
Ostrowiec 150
05-480 Karczew
Opakowanie 90 kapsułek VEGE.
Zawiera roślinne enzymy trawienne NON GMO otrzymane w procesie fermentacji, nadające się w codziennej suplementacji. Polecane również dla wegan i wegetarian.
Amylaza
Proteaza
Celulaza
Laktaza
Lipaza
Fibregum TM
Lactowise®
Składniki:
Dzienna porcja (1 kapsułka)
Digezyme® complex, w tym: 150 mg Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) 3600 U
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) 900 U
Celulaza (Trichoderma reesei) 30 U
Laktaza (Aspergillus oryzae) 600 U
Lipaza (Aspergillus oryzae) 150 U
Fibregum™ (błonnik akacjowy - prebiotyk) 100 mg
LactoWise® complex w tym: 10 mg Probiotyk (Bacillus coagulans MTCC 5856)0,15 mld
Prebiotyk (galaktomannan) 3,5 mg
Składniki: Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), LactoWise®: (Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glaktomannan (prebiotyk)), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: Spożywać 1 kapsułkę dziennie. Nie przekraczać z ie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.
LactoWise® to komples probiotyczno-prebiotyczny zwany synbiotykiem. Zawarte w nim bakterie Bacillus coagulans vieble spore mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Glactomannan to błonnik o działaniu prebiotycznym. Jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącego z błonnika pokarmowego, z nasion kozieradki pospolitej.
FibgerumTM
jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika
posiada wysoką tolerancję pokarmową
posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne
gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę
nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej.
udowodnione działanie bifidogeniczne
stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień
niska wartość kaloryczna
O enzymach trawiennych:
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.
Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczy pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczy pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.
WPŁYW ENZYMÓW POKARMOWYCH NA STAN ORAGNIZMU
Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces
Co to jest Digezyme?
Digezyme® to mix kompleksu wieloenzymowego zawierający następujące enzymy:
amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)
proteaza (enzym hydrolizujący białka)
lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)
celulaza (która hydrolizuje celulozę)
laktaza (która hydrolizuje laktozę)
Aktywność każdego z enzymów w Digezyme® jest następująca:
1. Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.
2. Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.
3. Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu,
4. Proteaza: rozkłada białko
5. Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)
Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:
Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów
Lipaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów
Celulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów
Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie
O preparacie DigeZyme® wspomina Anthony J. Chichokew swojej książce „The Complete Book of Enzyme Therapy” (Ref. 1). Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.
Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt.
APCC™ to unikalne połączenie czterech grzybów witalnych.
Wsparcie układu odpornościowego i układu krążenia
APCC to formuła zawierająca cztery grzyby witalne, standaryzowane na 10% polisacharydów.
Grzyby reishi mają kształt wachlarza i są rzadkim znaleziskiem w przyrodzie. Dawniej były zarezerwowane dla członków rodziny królewskiej, gdy po raz pierwszy odkryto je w kulturach azjatyckich tysiące lat temu. Dziś są uprawiane komercyjnie i sprzedawane w wielu różnych formach. Reishi wpływa pozytywnie na układ krążenia, wzmacnia układ odpornościowy i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Kordyceps to rodzaj pasożytniczych grzybów, które rosną na larwach owadów. Kiedy grzyby te atakują żywiciela, zastępują jego tkankę i wypuszczają długie, smukłe „łodygi”, które wyrastają poza organizm żywiciela. Tradycyjnie pozostałości owadów i grzybów były zbierane ręcznie i suszone. Od wieków stosowano je w Chinach.
Chaga to rodzaj grzyba, rosnącego głównie na korze brzóz w chłodnych klimatach, takich jak Europa Północna, Syberia, Rosja, Korea, Północna Kanada i Alaska. Chaga wytwarza zdrewniałe narośla, wyglądające podobnie do kępy spalonego węgla drzewnego, jednak wnętrze odsłania miękki rdzeń w kolorze pomarańczowym. Tradycyjnie chaga była tarta na drobny proszek i parzona jako herbata ziołowa.
Grzyby shitake to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Pochodzą z Azji Wschodniej i cenione są za bogaty, pikantny smak. Choć naturalnie występują one na butwiejących pniach twardego drewna, w kuchni azjatyckiej traktuje się je porównywalnie do zwykłych warzyw. Około 83% shitake jest uprawianych w Japonii, chociaż produkują je również Stany Zjednoczone, Kanada, Singapur i Chiny.
Grzyby witalne łączy jedna cecha - są doskonałym wsparciem dla układu immunologicznego.
Ekstrakty standaryzowane na 10% polisacharydów | |
Wysoka standaryzacja na polisacharydy zapewnia gwarancję jakości | |
Synergiczna moc czterech grzybów witalnych | |
Bez dodatków i wypełniaczy | |
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, odpowiednie dla wegetarian |
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
Kapsułek/opakowanie | 100 x 400mg |
Sugerowana dawka dzienna | 2 kapsułki |
1 opakowanie wystarcza na | 50 dni |
Rodzaj kapsułek | Wegetariańskie |
Składnik aktywny | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Ekstrakt z grzyba Kordyceps | 100 mg | 200 mg |
Ekstrakt z grzyba Chaga | 100 mg | 200 mg |
Ekstrakt z grzyba Shitake | 100 mg | 200 mg |
Ekstrakt z grzyba Reishi | 100 mg | 200 mg |
W tym polisacharydy | 40 mg | 80 mg |
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody po posiłku.
Składniki: Ekstrakt z grzyba reishi (Ganoderma lucidum) standaryzowany na min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba shitake (Lentinula edodes) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba kordyceps (Cordyceps sinensis) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba chaga (Inonotus obliguus) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów.
Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie).
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 49g.
Informacja alergiczna:
Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2022/01/28/SD/40B4AE
Suplement diety Befungin pozyskiwany z grzybu czaga (huby brzozowej), to źródło składników biologicznie czynnych (polisacharydy, humusopodobny kwas szaginowy, kwasy organiczne, pierwiastki śladowe, w tym Mn i Co, steroid i inne związki).
W całym swoim cyklu życiowym grzyb brzozowy absorbuje składniki odżywcze, soki drzewne i przeciwciała wytwarzane przez brzozę w celu ochrony przed pasożytami. W rezultacie skład grzyba jest nasycony minerałami (magnez, żelazo, srebro, cynk, glin, wapń, kobalt, potas, miedź, sód), solami krzemu, kwasami, związkami steroidowymi, purynami, fenolami, polisacharydami, ligniną.
Przed użyciem wstrząsnąć
Dzienna dawka - 3 łyżeczki (15ml) ekstraktu zawiera: czaga (czarna huba brzozowa) 3g
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zróżnicowanego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze nie przekraczającej 25 C
Składniki: wodno-spirytusowy ekstrakt czagi 1:5 (Inonotus obliquus), alkohol 10%.
Składniki: wodno-spirytusowy ekstrakt czagi 1:5 (Inonotus obliquus), alkohol 10%.
Sposób użycia: przygotowany roztwór CZAGI 1łyżeczka (5ml) na 50ml wody 3 razy dziennie 30 minut przed
posiłkiem.
Długość stosowania: 3-5 miesięcy. W razie potrzeby kurację można powtórzyć po 7-10 dniowej przerwie.
Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja składników. Nie sosować u dzieci poniżej 18 roku życia, ciąża,
karmienie piersią.
Nie jest lekiem
Przeciwskazania: Indywidualna nietolerancja składników. Nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, ciąża, karmienie piersią
Producent: Vitateka, Estonia
Dystrybutor: Aram Natura "Aram Szaginian",
Boldo w liściach pochodzi z wiecznie zielonego drzewa, krzewu z południowej Ameryki. Dochodzi nawet do 8 metrów wysokości. Najwięcej drzewek rośnie w Peru, Boliwii, Chile czy Ekwadorze.
Medycyna naturalna zaleca liście Boldo do stosowania dla zdrowia:
dróg żółciowych, przewodu pokarmowego, dla polepszenia trawienia, przy grzybicach i pasożytach, dla relaksu i uspokojenia.
Jak parzyć? 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15 minut. Popijać 2 razy dziennie podczas posiłków.
Liście Boldo mogą być wykorzystywane jako przeprawa do potraw rybnych, zup, mięs jak również do aromatyzowania herbat ziołowych.
UWAGI: nie należy długotrwale stosować Boldo, nie mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące. Nie mogą stosować osoby z chorobami nerek i przewlekłymi schorzeniami wątroby.
- 1