Kardamon mielony
Kardamon mielony
Kardamon (Eletteria cardamomumto) jest okazałą, wieloletnia roślina. Rosnie dziko na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawiana jest obecnie w Indiach i Cejlonie. Największym plantatorem kardamonu są Indie. Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a następnie wydaje owoce przez okres 10-15 lat. Jego uprawa jest czasochłonna i droga. Torebki z owocami trzeba obcinać bardzo ostrożnie zanim dojrzeją, zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów. Później są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach - suszarniach. To sprawia, że cena na rynku kardamonu obecnie dorównuje cenie szafranu lub wanilii.
Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Kardamon nadaje potrawom i napojom intensywnie korzenny smak z wyraźną nutą kamfory oraz eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek. Można dodawać go także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.
Kardamon odświeża oddech, usuwa zapach czosnku i alkoholu. Stosuje się go także w produkcji perfum oraz jako środek pobudzający (afrodyzjak)
Zawartość opakowania: 50 g. ( 40 g ziarno)
Dystrybutor: Dary Natury.
- Producent: Dary Natury, Podlasie
Nowe produkty w ofercie
-
Zioła O.Klimuszko Krztusiec (Koklusz)
-
Glicine 800mg ( Glicyna ) Aminokwas 100 kaps. Vege
-
Balsam Jerozolimski na Gardło z Peawoślazem 32 tabletki Produkty Bonifraterskie
-
Cytykolina 60 kapsułek SFD
-
Zeń Szeń z Mleczkiem Pszczelim w Ampułkach Meridian Ginseng Royal Jelly
-
Digestive Pro 60 kapsułek Vege Allnutrition
-
Enzymy trawienne Digezyme 60 kapsułek Yango
-
Metale ciężkie Płyn 100ml EKOTOTU